Belangrijke tips voor je salarisonderhandeling
Contract5 min lezen

Belangrijke tips voor je salarisonderhandeling

Onderhandelen over je salaris kan lastig zijn. Je kunt dit gesprek voeren vanwege een nieuwe baan of omdat je graag opslag wilt. Maar hoe maak je de onderhandelingen nou makkelijker? Een succesvolle salarisonderhandeling begint met een goede voorbereiding.


8 tips om de salarisonderhandeling makkelijker te maken

Je hebt natuurlijk al bedacht hoeveel je netto moet verdienen om goed te kunnen leven. Vervolgens kun je dit omzetten naar een bruto salaris. Nu is het belangrijk om uit te zoeken wat jouw talenten waard zijn en hoe jij de werkgever hiervan kunt overtuigen.

1. Kijk of je werk onder een cao valt

Als je werk onder een cao valt, staat al vast hoeveel je kunt verdienen. De salarissen zijn ingedeeld in schalen, oftewel op verschillende niveaus. Dit is het punt waar de salarisonderhandeling over gaat. Onderhandel over in welke schaal je begint, maar kijk ook of er nog ruimte is om later door te groeien naar een hogere schaal.

2. Geen cao? Bepaal zelf wat je waard bent

Als je werk niet onder een cao valt, heb je meer ruimte om te onderhandelen. Het nadeel is dat je geen richtlijn hebt over wat een goed salaris is voor jouw functie. Kijk hiervoor eens naar de salariswijzer. Die kan je goed helpen als je aan de onderhandelingen begint.

3. Beargumenteer wat je waard bent

Je weet nu welke schaal of welk salaris bij jou past. Helaas ben je er hiermee nog niet. Om sterk te staan in de onderhandelingen moet je dit ook kunnen beargumenteren. Schrijf daarom voor jezelf een aantal punten op. Voldoe je aan alle functie-eisen? En welke extra competenties breng je mee waar de organisatie van profiteert?

4. Welke secundaire voorwaarden vind jij belangrijk?

Naast de salarisonderhandeling zijn er nog meer belangrijke zaken waar je over kunt onderhandelen; de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een auto van de zaak, flexibele werktijden, de pensioenregeling of kinderopvang. Wat je kunt krijgen verschilt per werkgever en je stemt dit tijdens de gesprekken met elkaar af. Kijk wel even van tevoren wat de mogelijkheden zijn bij het bedrijf.

5. Schat in of je iets hoger moet inzetten

De voorbereiding is klaar. Nu is het tijd om te onderhandelen. Zoals vaak bij onderhandelingen, kan het handig zijn wat hoger in te zetten met je gewenste salaris. Tijdens het gesprek heb je dan nog de mogelijkheid iets omlaag te gaan, waardoor je toch het salaris krijgt wat je wilt.

Wel of niet hoger inzetten?

Of hoger inzetten verstandig is, moet je per situatie inschatten. Als je met een HR-manager praat, heb je vaak wat minder speling, omdat die zich aan strakke regels moet houden. Als je met je toekomstige manager praat, is dit juist weer anders. Deze wil graag met jou werken, waardoor er ruimte is om te onderhandelen. Wat je moet doen tijdens de salarisonderhandeling, ligt dus aan je gesprekspartner.

6. Neem de tijd om een aanbod te overwegen

Als de werkgever jou een aanbod doet, neem dit dan niet meteen aan. Vraag om bedenktijd zodat je kunt kijken of het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden gunstig zijn voor jou. De werkgever onderhandelt ook en zet dus waarschijnlijk eerst laag in. Door mee te gaan in de onderhandelingen laat je ook zien dat je weet wat je waard bent.

7. Blijf zakelijk maar vriendelijk

Stel jezelf als doel dat jullie allebei iets positiefs uit de salarisonderhandeling moeten halen. Maak er geen strijd van. Misschien kan de werkgever niet hoger gaan dan een salaris wat jij net te laag vindt. Kijk dan samen naar andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld een auto van de zaak of extra opslag in de komende jaren als je bepaalde targets haalt.

8. Voel je vrij om nee te zeggen

Natuurlijk probeer je samen een oplossing te vinden waar jullie beide blij mee zijn. Dat betekent ook dat jij of de werkgever ‘nee’ mag zeggen tegen een voorstel. Als je 'nee' ook als optie durft te accepteren, voel je je sterker in de onderhandelingen. Wek ook niet de indruk dat het jou alleen om het geld gaat: laat zien dat je enthousiast bent over de baan.



Afbeelding van de auteur

Ruby Salazar de la Jara

Schrijver / Content Specialist

Voor Intermediair en Nationale Vacaturebank mag ik, samen met een fantastische groep (eind) redacteuren en columnisten, actuele en interessante verhalen uit de arbeidsmarkt vertellen voor (werkend) Nederland. Dit doen we online en via de sociale media.

Gerelateerde vacatures

Een selectie van gerelateerde vacatures bij het artikel