Zo vind je een internationale baan!

Als het economisch wat minder gaat dan is het misschien tijd om te kiezen voor een internationale carrière. NationaleVacaturebank heeft een lijst van mogelijkheden en andere handige tips voor je geselecteerd om je wat op pad te helpen.
 
Bekijk het aanbod internationale vacatures.
 
EURES: het Europese portaal voor beroepsmobiliteit
 
De meeste Nederlanders beproeven hun geluk in Europa, zo blijkt uit de toptien. Wellicht is daarom de site van EURES de juiste plek voor je om je onderzoek te starten. Deze site pleegt de eenvoudigste manier te zijn om informatie te vinden over banen in Europa. In ieder geval staan er meer dan 800.000 vacatures op.
 
Andere mogelijkheden binnen Europa:
 
- Eurojobs.com
 
- Eurograduate.com
 
- Werk.nl van het CWI (tips/advies over belastingen, praktische zaken, jongerenactiviteiten enz.)
 
VSO: niet voor het geld, maar voor een betere wereld
 
Het delen van kennis met collega’s in ontwikkelingslanden, dat is het primaire doel als je via VSO voor minstens 2 jaar wordt uitgezonden. VSO maakt gebruik van een groot netwerk van lokale organisaties in Azië, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. VSO staat voor Voluntary Service Overseas, maar dat betekent niet dat het onbetaald werk is. Je krijgt een lokaal salaris waarvan je daar prima kunt leven. VSO biedt banen aan in de gezondheidszorg, ICT en techniek in een beproevende maar zeer interessante omgeving. En zit je in het onderwijs en wil je weleens iets anders in je klas hebben dan een Nederlandse puber? Ook dan kan VSO uitkomst bieden.
 
Andere mogelijkheden in het onderwijs:
 
- Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland
 
- Lesgeven in het buitenland
 
BIA: wil je als ambtenaar aan de slag?
 
Hier vind je EU-traineeships voor (aspirant-)ambtenaren.
 
OverseasJobs.com: online vacatures over de hele wereld
 
Op deze site vind je banen in meer dan 60 landen. OverseasJobs.com is onderdeel van een groter netwerk van jobboards met internationale vacatures. Zoals SummerJobs (voor zomerbaantjes), InternJobs (voor stages en beginnerposities), InternationalJobs (voor banen in een internationale omgeving) en ResortJobs (banen in hotels, op cruiseschepen enz.) Voor ieder wat wils dus.
 
Andere mogelijkheden wereldwijd:
 
- Dutchexpats.com
 
- Labourmobility.com (tips en advies)
 
Australië en Nieuw-Zeeland
 
Voor veel mensen zijn deze twee landen een droom om naar te emigreren. Helaas blijft het door strenge immigratiewetgeving vaak bij die droom. Maar als je het juiste beroep beoefent, ben je opeens juist erg gewild. Deze mazzelaars krijgen zonder al te veel moeite een visum. Ben je werkzaam in het onderwijs, de gezondheidszorg, ICT, agrarische sector, machinebouw (engineering) of handel? Dan hoef je in Nieuw-Zeeland alleen nog aan te tonen dat je gezond, tussen de 20 en 55 jaar oud en van onbesproken gedrag (verklaring goed gedrag van de laatste 17 jaar) bent. Oja, en door een Engels taaltest komen.
 
Vind je beroep in de lijst en zit gebakken:
 
De Immediate Skill Shortage List somt per regio in Nieuw Zeeland op welke vaardigheden daar op dit moment nodig zijn.
 
De Long Term Skill Shortage List laat de beroepsgroepen zien waaraan in heel Nieuw-Zeeland een blijvend tekort is.
 
Ga je toch liever naar hét land down under? Dan ben je in Australië aan ongeveer dezelfde regels gebonden als in Nieuw-Zeeland. Ook daar moet je van economisch nut zijn, goede kennis van de Engelse taal hebben en kerngezond zijn. De lijstvan beroepen met een groot werknemerstekort is bijkans nog langer dan in Nieuw-Zeeland. Bakkers, kappers, metaalbewerkers, schilders, tandartsen, tapijtleggers, stukadoors, verpleegkundigen noem maar op.
 
Extra tips:
 
Zoek niet alleen online:
 
Zoek je in Nederland in de krant naar vacatures (zoals de meeste Nederlanders dat nog steeds doen), waarom doe je dat dan niet in buitenlandse uitgaven? In veel bibliotheken liggen internationale kranten en vakbladen met personeelsadvertenties ter inzage.
 
Niet aan de slag bij, maar in de slag met de overheid:
 
Het kan nog wel eens onduidelijk zijn waar je met wat terecht kunt bij de overheid. En ook als je gaat emigreren krijg je met de overheid en haar regels te maken. Gelukkig hebben ze daar zelf een checklist voor gemaakt. Deze lijst helpt je de weg te vinden naar de overheidsorganisaties waar je mogelijk mee te maken krijgt. Als je je profiel invult, krijg je een overzicht van alle relevante zaken voor jou en kun je doorklikken naar de desbetreffende ambtelijke organisaties.
 
Zorgverzekering stopzetten:
 
Mag (of voor sommigen ‘moet’) je je zorgverzekering aanhouden in de periode dat je in het buitenland zit? Daar zijn vaak nogal wat onduidelijkheden over. Over het algemeen moet je je zorgverzekering stopzetten als je voor langer dan 3 maanden betaalde werkzaamheden (incl. betaalde stage) gaat verrichten in het buitenland. Maar JoHo heeft een checklist gemaakt waarmee je voor je zelf kunt bepalen of je je verzekering aan moet houden of niet.
 
Europees CV:
 
Wil je een CV maken voor een sollicitatie bij een bedrijf in Finland, maar weet je nog niet dat je het woord ‘persoonsgegevens’ in het Fins als ‘Henkilötiedot’ vertaalt? Op de site Europass vind je een aantal gratis documenten in alle Europese talen die je helpen je CV te vertalen. De basis is het Europass CV, dat je naar wens kunt aanvullen met documenten over je taalvaardigheid, je werkervaring en je diploma’s.
 
Diploma’s:
 
Wil je je diploma’s internationaal laten erkennen, maar weet je niet hoe dat moet? Bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, de voormalige IB-groep, kunnen ze je verder helpen. Je kunt ook voor meer informatie terecht bij het Nationaal Contactpunt voor Beroepserkenning van het Nuffic.
 
Lijkt het jou toch te veel gedoe? Vind dan hier gewoon die topbaan in Nederland!