Feedback geven aan een collega: zo doe je dat in 7 stappen
Collega s4 min lezen

Feedback geven aan een collega: zo doe je dat in 7 stappen

Feedback ontvangen is vaak lastig. Maar ook feedback geven kan moeilijk zijn. Misschien helpt het om feedback niet te zien als kritiek. Er kan immers ook positieve feedback zijn. En het doel is altijd dat je de ander verder helpt.


Volg dit stappenplan voor het geven van feedback

Hoe geef je feedback zonder dat het resulteert in een conflict? Om het makkelijker te maken om feedback te geven, hebben we een stappenplan voor je gemaakt. Ook de 4G-methode kan je helpen.

1. Bereid je goed voor

De voorbereiding is misschien wel het belangrijkste van het hele proces. Als je wilt dat ander iets kan met jouw feedback, is het essentieel dat je met concrete voorbeelden komt. Dit zal je collega een veel beter beeld geven van het probleem. En het gesprek constructiever maken. Verzamel dus ruim voor het gesprek met je collega voorbeelden.

2. Ga op een rustige plek zitten

Neem de ander apart op een fijne en rustige plek waar jullie niet gestoord kunnen worden. Zorg er ook voor dat jullie de tijd hebben.

3. Geef opbouwende feedback

Tijdens het geven van feedback is het belangrijk dat je de ander in zijn kracht zet. Haal iemands positieve punten aan en geef aan wat mogelijk nóg beter kan in het werk en de samenwerking. Zo geef je iemand zelfvertrouwen. En is de ander gemotiveerder om ook echt met de feedback aan de slag te gaan.

4. Blijf respectvol en houd het bij jezelf

Blijf altijd beleefd en houd de feedback bij jezelf. Dan kan er eigenlijk niks misgaan. Dus geen wijzende vingers, maar formuleer je feedback vanuit de ik-vorm.

5. Wind er geen doekjes om

Feedback werkt het beste als het direct en eerlijk gebracht wordt. Draai dus niet om de hete brei heen en zeg gewoon waar het op staat. Wel op een nette manier natuurlijk.

6. Maak het niet te groot en te zwaar

Feedback geven hoort erbij en zal jullie, mits het op de juiste manier gebeurt, alleen maar verder helpen. Dus houd het luchtig en geef je feedback met een welgemeende glimlach! Een beetje humor is ook altijd fijn.

7. Luister en sta open om zelf feedback te ontvangen

Op het moment dat jij feedback geeft, is er een kans dat je ook zelf feedback zult ontvangen. Sta ervoor open, luister er goed naar en neem het ter harte. Want wie uitdeelt moet ook kunnen ontvangen.

Nog een handige tool: de 4G-Methode

Natuurlijk kun je het nog steeds spannend vinden om feedback te geven. Dan kan de 4G-methode je helpen. De 4G’s staan voor: gedrag, gevoel, gevolg, en gewenst.

Bij de eerste G ligt de focus op het gedrag of de prestaties van de ander, dus niet op de ander als persoon. Denk bijvoorbeeld aan een collega die altijd deadlines mist. Bij de eerste G bespreek je het gedrag van de collega: deadlines missen.

Vertel daarna over je eigen gevoel. Bijvoorbeeld: ‘Ik baal ervan dat je de deadlines niet haalt. Daardoor heb ik het gevoel dat ik je minder kan vertrouwen.’

De derde stap is benoemen wat voor gevolgen het gedrag van je collega heeft. Bijvoorbeeld: ‘Omdat je de deadlines mist, loopt onze planning in de soep en moeten wij meer kosten maken.’

De vierde en laatste G staat voor ‘gewenst’. Je laat weten welk gedrag je wél wenst te zien. Bijvoorbeeld: ‘Het zou fijn zijn als je voortaan de deadlines haalt, zodat wij ons op ons eigen werk kunnen richten en we kunnen groeien als bedrijf.’

Met deze tips is het een stuk makkelijker geworden om feedback te geven aan een collega. Als je je inleeft in je collega kan jullie band bovendien alleen maar sterker worden.


Afbeelding van de auteur

Ruby Salazar de la Jara

Schrijver / Content Specialist

Voor Intermediair en Nationale Vacaturebank mag ik, samen met een fantastische groep (eind) redacteuren en columnisten, actuele en interessante verhalen uit de arbeidsmarkt vertellen voor (werkend) Nederland. Dit doen we online en via de sociale media.